Attefallshus – inredning

Inreda attefallshus
– 8 tips för att inreda smart i ett komplementbostadshus

  1. Låt sängen bli en soffa under dagen
  2. Förvara kläder i lådhurtsar under säng eller soffa
  3. Använd draperi för att ”skapa fler rum”
  4. Flexibla möbler, gärna på hjul, är ett smart sätt att inreda på.
  5. Inred med en enhetlig färgskala. Vita väggar gör ditt rum större
  6. Använd många hyllor på väggarna samt krokar att hänga saker på
  7. Använd boxar som förvaring av småprylar
  8. Använd skjutdörrar för utrymmets skull

Planera dina detaljer i ett tidigt skede

Ju tidigare du väljer att planera inredning, desto bättre är det. Planerar du i tid kan du därför planera att bygga in en lucka, ett skåp eller annan förvaringsmöjlighet istället för att ställa en stor byrå eller garderob på den lilla ytan.

Attefallshus belysning

Det är viktigt att göra ditt attefallshus hemtrevligt och välkomnande. Har du ett komplementbostadshus och vill jobba med inomhusbelysning bör du använda dämpad belysning vid din sovplats, dimmerljus vid arbetsytor och allmänbelysning. På utsidan av ditt hus bör du använda en fasadbelysning. Ditt attefallshus blir då mer hemtrevligt och välkomnande. Det skapar även ett fint ljus i din trädgård. Så lyckas du med din fasadbelysning.

Så lyckas du med din fasadbelysning

Välj fasadbelysning som passar huset

Det är viktigt att du väljer fasadbelysning som passar in med huset och att det finns en tanke bakom ditt val, att välja en fasadbelysning enbart för att den var snygg räcker inte med andra ord. Gå därför efter husets ålder, stil och utseende när du väljer fasadbelysning. En modern fasadlampa kanske inte är det bästa alternativet till ett gammalt sekelskifteshus och inte heller en gammaldags fasadlampa på ett supermodernt hus. Satsa istället på att hitta någon form av fasadbelysning som passar just ditt hus. På LjusExperten hittar du fasadbelysning i ett stort sortiment, för alla typer av hus, moderna såväl som mer klassiska eller gammaldags.

Placera fasadbelysningen utifrån hur ni rör er i huset

Vid dörrar och hörn är det bra att ha belysning av praktiska skäl, exempelvis för att ni enkelt ska se nyckelhålet när ni ska låsa upp ytterdörren. Sen finns det även kompletteringsbelysning som ni kan sätta upp av mer utseendemässiga skäl, exempelvis i närliggande buskar eller träd. Fundera på vad ni vill ha ut av belysningen. Använd gärna en timer som tänder och släcker belysningen automatiskt. Det är framförallt praktiskt om ni inte är hemma, då lamporna går igång ändå men också för att slippa komma hem till ett kolsvart hem. Hos exempelvis Jula finns mängder av timers.

Satsa på entrébelysning som lyser uppåt och nedåt

Entrébelysningen ska helst bestå av en riktad lampa bredvid ytterdörren som sprider ljuset fint både uppåt och neråt. Många väljer att rikta entrébelysningen rakt nedåt, men det ger ofta en lite ”spöklik” belysning eftersom det kan skugga personen som står utanför. Tänk också på att inte rikta lamporna rakt ut, för du vill inte riskera att blända grannarna med din fasadbelysning.

Använd armaturer i samma färg som fasaden

Vi rekommenderar alltid att använda armaturer i samma färg som fasaden på huset, eftersom det ger ett lugnt och harmoniskt intryck. Grå fasad bör ha grå armatur och så vidare. Tänk också på att välja gulaktiga lampor snarare än åt det vita hållet, då gulare belysning ger ett varmare och mer välkomnande intryck. Annars är det lätt att belysningen blir väldigt kall och ger ett kalt intryck.